dinsdag 15 juli 2014

Ook in het voetbal liegen de feiten niet

Die eigenwijze Louis van Gaal toch. Hij bracht Tim Krul in het team, omdat hij ´puur naar de feiten´ kijkt. Feiten die laten zien dat Michel Vorm toch echt vaker een strafschop pakt dan Krul. Maar dat is bijzaak. Feit blijft dat Van Gaal een punt heeft: facts don´t lie.

De kersverse Weltmeister is daar een goed voorbeeld van. Na het veroveren van de wereldtitel meldde The Telegraph dat Duitsland in samenwerking met softwarebedrijf SAP een eigen programma heeft ontwikkeld om data van voetballers te analyseren.

Duitse spelers en diens tegenstanders worden door middel van acht camera´s in beeld gebracht en daarna kant en klaar aan de technische staf gepresenteerd. Via smartphone of tablet zien zij de prestaties, looplijnen en stats van de voetballers. Op basis hiervan kunnen wissels doorgevoerd worden of spelers geïnstrueerd worden om op een bepaalde wijze de tegenstander te benaderen.

Het is verbazingwekkend dat data-analyse nog niet bij iedere voetbalclub wordt ingezet. Slechts een aantal clubs is hier fanatiek mee bezig. Manchester City, ironisch genoeg de rivaal van Manchester United-manager Louis ´facts´ van Gaal, voorop. De club heeft een compleet team in dienst om voor, tijdens en na de wedstrijd alle feiten te analyseren en tot in de puntjes uit te pluizen wat er andere kan om beter te presteren.

Vijf jaar geleden lukte het Manchester City nog niet om de titel te pakken. De data-analisten probeerden te achterhalen hoe de laatste stap naar het kampioenschap gezet kon worden. De feiten toonden aan dat de teams die wél streden om de titel allen spelers in de gelederen hadden die in het laatste kwartier van de wedstrijd het verschil maakten.

City nam de bevindingen serieus en kocht een paar spelers die voldeden aan deze kwaliteit. Een van hen was Yaya Touré, de man die de seizoenen erna een van de belangrijkste pionnen werd in het legertje van The Citizens. Met Touré in de gelederen pakte de ploeg uit Manchester twee landstitels, de FA Cup, de League Cup en de Charity Shield.

Feiten liegen niet, dus waar wacht de voetbalwereld op?

2 opmerkingen:

  1. uhm...kostentechnisch? Sommige clubs mogen niet eens shirtjes ruilen met de tegenstander uit kostenoverweging, laat staan dat ze een volledig team met data analisten inhuren...denk je niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb je een punt, maar veel grote clubs (die het geld wél hebben) maken er geen gebruik van. Ik zou ook bij een kleinere club zorgen dat ik in elk geval 1 iemand in dienst heb als analist.

    BeantwoordenVerwijderen